Danny Lavreysen - specialist verkeersrecht

ICONISCHE GROENE KAART MAAKT PLAATS VOOR (DIGITALE) WITTE KAART!

Iedereen kent hem wel: de iconische groene kaart, die verplicht in ieder motorvoertuig aanwezig moet zijn. Door de toenemende digitalisering dient dit verzekeringsbewijs sinds 1 juli 2020 niet meer fysiek in het motorvoertuig aanwezig te zijn, op voorwaarde dat je bij een controle de elektronische versie kunt voorleggen. Deze duidelijke groene maatregel gaat ironisch genoeg gepaard met nog een tweede verandering, namelijk dat het verzekeringsbewijs enkel nog op een witte achtergrond mag afgedrukt worden.

witte verzekeringskaart

1. Moet ik mijn groene kaart omwisselen?

Dankzij een handige overgangsmaatregel kan de groene kaart tot en met 31 december 2021 in de omloop blijven.

Ben je nog in het bezit van een geldige groene verzekeringskaart? Geen nood, deze groene kaart blijft gewoon geldig zolang dat je geldigheidsdatum dat zegt. Je moet dus geen nieuwe verzekeringskaart aanvragen.

2. Is een witte kaart verplicht?

Ja, iedereen die met een motorvoertuig rijdt, moet aan de politie kunnen bewijzen dat hij geldig verzekerd is. De witte (voorheen groene) kaart is dat bewijs. Op vraag van de politie moet je dit bewijs steeds kunnen voorleggen. Vanaf 1 juli moet je de witte kaart niet per se fysiek meer tonen, maar mag je de witte kaart ook opslaan op je smartphone en zo tonen bij controle.

Daarnaast is de witte kaart ook een handig instrument als je betrokken raakt bij een verkeersongeval. Op de witte kaart staan heel wat gegevens over je verzekering vermeldt, die je na een ongeval moet invullen op het Europese Aanrijdingsformulier.

 

3. Wie geeft de witte kaart uit?

In België wordt de witte kaart steeds uitgegeven door het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars. Het is uiteindelijk jouw verzekeringsmaatschappij die jou de witte kaart aflevert.

Vanaf 1 juli 2020 is jouw verzekeringsmaatschappij niet langer verplicht om de witte kaart fysiek aan jou af te leveren en kan zij deze ook gewoon per e-mail versturen. Je kunt jouw witte kaart dan afprinten en in jouw motorvoertuig bewaren of opslaan op je smartphone. Let wel: als je naar het buitenland zou afreizen, is het aan te raden om een papieren versie in jouw motorvoertuig te bewaren, al was het maar voor dat onvermijdelijke moment dat net tijdens de politiecontrole je GSM geen batterij meer heeft.

4. Hoelang is een witte kaart geldig?

Iedere witte kaart heeft een minimum geldigheidstermijn van 15 dagen vanaf de aanvangsdatum. Indien een BA-autoverzekering voor een kortere periode werd afgesloten, dan zal die toch gedurende 15 dagen geldig blijven. In de meeste gevallen is je witte kaart één jaar geldig, net zolang als de meeste verzekeringscontracten.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
WhatsApp
Geverifieerd door MonsterInsights