Danny Lavreysen - specialist verkeersrecht

COVID-19: Van angst naar voorzichtige hoop…

Zondag 5 april 2020 – Het leven wordt in België al enkele weken overheerst door het COVID-19 virus. Wat eerst werd aangekondigd als een ‘soort-van-griep’, heeft plots een heel dodelijk gezicht gekregen. COVID-19 dicteert ons leven en de angst wordt steeds groter. Ook bij mij heerst er angst. Ik ga sinds afgelopen week steevast mijn inkopen doen met beschermende handschoenen. Zonder de kinderen (en als het even kan ook liefst zonder mijn partner), zodat zij niet worden blootgesteld aan het virus.

Naast de angst voor de ziekte, heerst er intussen ook de angst voor de zware financiële kater, die in het kielzog van COVID-19 is aangemeerd. Het dagelijkse leven is stilgevallen, de economie geïmplodeerd. De regering vaardigt allerhande steunmaatregelen uit, maar ook die zullen door ons de belastingbetaler ooit moeten worden terugbetaald. Het wordt dan ook stilaan voor iedereen duidelijk (zelfs voor president Donald Trump) dat deze COVID-19 pandemie onze maatschappij en de wereldwijde machtsverhoudingen zal doen verschuiven.

Ik wil vandaag een oproep doen aan jullie allemaal om ook in deze moeilijke tijden hoopvol te blijven. Samen kunnen we het COVID-19 virus verslaan. Tussen alle negatieve berichtgeving door, spotte ik alvast (soms door tussen de regels door te lezen) alvast enkele positieve tendensen die mij hoopvol stemmen…

1 Work Life Balance – Een ontsnapping aan de dagelijkse hectiek

We snakten met z’n allen al enkele jaren naar een betere “Work Lofe Balance”. Dankzij de opgedrongen lockdown ontsnappen we ook even aan onze dagelijkse hectiek. We moeten ons niet langer in allerlei bochten wringen om die kleine (b)engeltjes tijdig op school te krijgen. Zelfs het aanschuiven op onze geliefkoosde autosnelwegen hoort nu tot het verleden.

Maar zeg nu zelf, op deze ommezwaai zat werkelijk niemand te wachten. Onze partners en kinderen werden plots onze nieuwe collega’s. Hoewel de koffie net dat tikkeltje beter lijkt te smaken, valt het thuis werken toch niet altijd even goed mee. Onze kinderen eisen de god-ganse-dag de aandacht op. Ze lijken ons professioneel leven te saboteren. Totdat we die ene belangrijke conference-call  hebben, net dán komen ze braaf op de schoot zitten om ons te ‘helpen’ bij ons werk.

Toch komt het thuiswerken ook met heel wat voordelen. Het contact met het kerngezin wordt opgewaardeerd. We verliezen geen nutteloze tijd meer in de file. Onze dagdelen kunnen naar eigen goeddunken efficiënter worden ingedeeld naar onze eigen noden en behoeften. Zelfs de voorbereiding voor gesprekken met belangrijke klanten wordt eenvoudiger: korte broek, slippers, een hemd met blazer en we zijn klaar voor die belangrijke video-call (die in de COVID-19 periode uiteraard steevast worden opgefleurd door een ‘gratis optreden’ van onze kinderen).

Thuiswerk heeft dan ook heel wat voordelen te bieden om tot een betere Work Life Balance te komen. En trust me, eens de kinderen weer naar school mogen zal u het met mij eens zijn dat thuiswerk een zegen kan zijn!

2 Door COVID-19 naar een beter klimaat

COVID-19 heeft uiteraard geen enkele impact op de natuur, maar wel onze reactie op dit virus. De sociale isolatie laat – minstens op korte termijn – sporen achter op de natuur. De lockdown houdt ons binnen, telewerk doet zijn intrede, we rijden minder met de auto, de luchtvaart ligt grotendeels stil en industriële activiteiten worden noodgedwongen (tijdelijk) afgebouwd.

Hierdoor kan de natuur eventjes naar adem happen. Het is echter de vraag of deze positieve impact op het klimaat ook na de COVID-19 pandemie kan worden voortgezet. Sommigen zijn eerder sceptisch en stellen dat na de crisis de CO2-uitstoot net zo snel weer omhoog zal schieten. Anderen, waaronder de Nederlandse professor Vellinga, menen dat de COVID-19 pandemie wél een blijvend effect op het klimaat kan hebben.

Na de crisis zal de economie opnieuw gestimuleerd moeten worden met enorme investeringen. Vellinga meent dat er niet zal worden teruggegrepen naar oude technologieën, omdat deze minder opleveren. Er zal dus gezocht worden naar nieuwe en duurzamere technologieën, zodat ook de natuur mee kan “profiteren” van de COVID-19.

Hoe langer deze COVID-19 pandemie zal duren, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat de mens zal inzien dat we opnieuw meer met de natuur moeten bezig zijn. Door het hectische leven waarin we voor COVID-19 leefden was er nog maar weinig ruimte om bewust met het milieu bezig te zijn. Deze pandemie opent opnieuw onze ogen. Het wordt eens te meer duidelijk dat de mens beter met de natuur moet omgaan om dergelijke doemscenario’s te vermijden (o.a. afschaffing van de WET-markets).

Om terug te komen op mijn eerste punt kan ook het thuiswerken een belangrijke bijdrage aan het klimaat leveren. Als we met z’n allen enkele dagen per week van thuis uit zouden werken, zou dit eerst en vooral het fileprobleem kunnen oplossen, maar als extra bonus kan de CO2-uitstoot ook drastisch worden ingeperkt. Kan het werkelijk zo simpel zijn?

3 Creatief omgaan met de crisis met innovatie en doorzettingsvermogen

Het COVID-19 virus stelt ons zwaar op de proef. Het sociale leven werd stilgelegd en de economie krijt een veeg uit de pan. Gelukkig staat de Belg gekend om zijn innovatief denken en doorzettingsvermogen.

Zo was België ooit het land met het beste spoorwegennet van Europa. Zo nam België in 1834 het innovatieve besluit om een spoorwegennet op te starten. Een jaar later reed op Belgisch grondgebied – alsook voor de eerste maal op het Europese vasteland- een trein. Hoewel de aanleg van spoorwegen destijds een politiek en economisch risico vormde, is het uitgegroeid tot een van de grootste succesverhalen in de Belgische Industriële geschiedenis. Bij het spoorwegennet knelt het schoentje echter bij het doorzettingsvermogen. Doordat er niet blijvend ingezet werd op dit succesverhaal hinkt België thans achterop in Europa en behoort ons spoorwegennet anno 2020 tot de hekkensluiters van de klas.

Ook het advocatenbastion – dat gekenmerkt wordt door haar pleitmonopolie – is juist door dit monopolie op haar lauweren gaan rusten. Hierdoor konden tal van andere juridische dienstverleners een groot deel van de juridische markt (her)veroveren.

In deze crisis toont de advocatuur dat zij niet langer log en analoog is. Advocaten(kantoren) werken plots wél 100% remote, communiceren 100% digitaal met klanten, en ja, zelfs digitaal pleiten is door COVID-19 mogelijk geworden.

Pré-Corona voerde ik mijn kantoor reeds volledig in de cloud. Sedertdien heb ik daar ook WhatsApp en video-bellen aan toegevoegd. We zijn het aan ons cliënteel verplicht om contact te blijven houden en verbonden te blijven om zo een uitstekende service te blijven garanderen.

Door de COVID-19 pandemie komt de digitalisering van de advocatuur opnieuw in een stroomversnelling. Hopelijk houdt de advocatuur dit momentum vast. Een omwenteling in deze juridische sector is immers cruciaal (en broodnodig wil men overleven).

4 Hoop en verbondenheid als medicijn tegen COVID-19

De mens werd doorheen de geschiedenis al vaak op de been gehouden door hoop en verbondenheid, die vaak onlosmakelijk verboden was met religie. Zelf heb ik weinig of niets met religie (tenzij het mij uitkomt, bv. bij een begrafenis of dergelijke). Toch bespeur ik ook de dag van vandaag hoop en verbondenheid in de samenleving, om zo het hoofd te kunnen bieden aan donkere gedachten die veelal COVID-19 gerelateerd zijn.

Mensen hangen witte lakens aan hun gevel en applaudisseren dagelijks om 20u00 om het zorgend personeel een hart onder de riem te steken. Aan mijn gevel hangt weliswaar geen wit laken te klapperen, maar ook ik heb uiteraard een torenhoog respect voor al onze zorgverleners die momenteel voor ons en onze naasten in de vuurlinie staan.

Ook onze KMO’s en kleine zelfstandigen beleven moeilijke dagen. Zij worden financieel zwaar getroffen. Doe daarom zoals mij en steen uw naasten door opnieuw lokaal te kopen!

Het zijn immers ook onze lokale bedrijven die ons mee door de crisis sleuren. Zo schenken de Hasseltse jeneverstokers al enkele weken hun alcohol weg om in de medische zorg te gebruiken.

En op grotere schaal sloegen HLN en VTM de handen in elkaar om de Vlamingen massaal te verbinden door de wielerklassieker ‘De Ronde van Vlaanderen’ om te dopen tot de ‘Ronde tegen Corona’. Tijdens deze ronden cirkelt een helikopter heel de dag boven het Vlaamse grondgebied op zoek naar warme en steunende boodschappen om met elkaar te delen.

Hoewel sommigen deze acties ‘overdreven’ of ‘onnodig’ vinden, denk ik oprecht dat juist deze verbondenheid ons in deze moeilijke en geïsoleerde tijden op de been weet te houden. Maar er is meer nodig dan deze verbondenheid alleen.

Er is ook hoop nodig. En deze hoop zoeken u en ik de dag van vandaag bij de virologen. De wetenschap to the rescue, heet dat dan. En net wanneer wij het – na drie weken van lockdown – collectief moeilijk beginnen te krijgen, beginnen deze virologen voorzichtige positieve boodschappen uit te spreken.

Ik ben dan ook hoopvol dat weldra de ommezwaai zal volgen en we opnieuw kunnen wakker worden in een wereld, bevrijd van het COVID-19. Maar laat ons het vel van de beer niet verkopen voor het geschoten is. Daarom nog even een warme oproep om nog even in “uw kot” te blijven. We mogen ons niet laten vangen door de eerste zonnestralen om onze hard geleverde inspanningen teniet te doen. We zijn dit aan onszelf, onze kinderen en onze planeet verplicht.

Ik blijf alvast hoopvol en vertrouw erop u weldra opnieuw face-to-face te mogen verwelkomen voor een lekker potje oploskoffie (heb-je-hem?)!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Geverifieerd door MonsterInsights